הורים רבים נאלצים להתמודד עם התופעה שבה הילד מתקשה לשלוט בעצמו במצבים בהם הם לא נעתרים לציפיותיו, כשהסירוב עלול להוביל להתפרצות אלימה החל מטריקת דלתות וזריקת חפצים וכלה בהשתטחות על הרצפה בלב מרכז הקניות השכונתי, כשהדבר מלווה בבכי או צעקות רמות.

התופעה מוגדרת כקושי בוויסות שמתאפיין בהתנהגויות קשות המלוות במצבי רוח משתנים, אי ציות, קושי בדחיית סיפוקים והתקפי זעם.

המושג "קשיי ויסות" זוכה בשנים האחרונות להכרה, ומתייחס לרוב אל ויסות רגשי או ויסות חושי ומסווג כיום בקטגוריה של לקות למידה לא מילולית. הסטטיסטיקות מלמדות שקשיי ויסות אלו מופיעים בשכיחות גבוהה למדי ביחד עם הפרעת הקשב, נתון שמוביל לשימוש נרחב בטיפול תרופתי כדוגמת הריטלין.

ויסות רגשי

 

 

 

 

 

 

 

 

 

חשיבותו של ויסות רגשי כבסיס לתפקודים נוירופיזיולוגיים

שימוש בטיפול תרופתי עלול לעורר ציפיות לפתרון מהיר בקרב סביבתו הקרובה של הילד, אך חשוב לציין כי התרופה לבדה ללא שיטות טיפוליות נוספות, עשויה אמנם להביא לשיפור יכולת הלמידה של הילד, אך בה בעת עלולה להחמיר את התסמינים הנלווים כמו התפרצויות זעם ומצבי רוח משתנים.

 

אחת מן המשימות ההתפתחותיות העיקריות בשנות חייו הראשונות של התינוק היא רכישת כישורים ויכולות כמו הוויסות העוררות, הרגש וההתנהגות. היכולות הללו הינן חיוניות ביותר להסתגלותו המוצלחת של הפעוט אל סביבתו המורכבת. ויסות רגשי מהווה בסיס חיוני לתפקודים נוירופיזיולוגיים וקשור קשר ישיר אל האינטראקציה הדיאדית ולתפתחות חברתית חיובית. הפרעה בוויסות מסווגת כסוג של עיכוב התפתחותי ונחשבת להפרעה מורכבת, היות והיא עשויה לנבוע מגורמים שונים. על כן נדרשת הסתכלות רחבה לצורך האבחון והטיפול.

 

שיטת טומטיס ככלי יעיל לטיפול בקשיים בוויסות הרגשי

התינוק מתמודד כבר מראשית חייו עם מצבים של מצוקה או אי נוחות בעזרת מנגנונים פיזיולוגיים אוטומטיים מולדים המאפשרים לו להרגיע את עצמו או לאותת על מצוקותיו. המנגנונים הללו נשלטים באמצעות מערכת העצבים האוטונומית והם אחראים לתפקודים הקיומיים. פגיעה באחד מהמנגנונים האלו, כמו חוסר בשלות בעקבות לידת פג, עלולה להוביל לליקויים בוויסות כמו ליקויי ויסות רגשי או חושי.

 

שיטות הטיפול בוויסות רגשי ילדים שונות, החל מטיפול קוגניטיבי התנהגותי להקניית שליטה במצוקות רגשיות וויסות כעסים, דרך טיפול בעזרת בעלי חיים וכלה בקבוצת ויסות רגשי להטמעה משמעותית של המיומנויות הרגשיות הנרכשות ולאורך זמן. טכניקה נוספת שהוכחה כיעילה ביותר היא שיטת טומטיס המבוססת על גירוי צלילי ואימוני הקשבה. השיטה מסתייעת בטכנולוגיה מתקדמת לשיפור תקשורת בין אישית והסתגלות חברתית.

 

ילדים בעלי קשיים בוויסות רגשי זקוקים לסיוע בפיתוח אותן המיומנויות שחסרות להם לצורך התמודדות נכונה עם קשיים, אתגרים לחץ ותסכול. האבחון נעשה באמצעות שאלון ויסות רגשי לילדים מטעם השירות הפסיכולוגי הארצי שבמשרד הבריאות וקופות החולים. השאלון מורכב משני חלקים שהאחד מיועד להורים והאחר ולגורם החינוכי. הורים המתקשים למלא שאלון זה יכולים להסתייע בגורמים מקצועיים כגון רופא, אחות או עו"ס. 

 

יישנם כיום מגוון שיטות לטיפול בקשיים בוויסות הרגשי כמו טיפול קוגניטיבי התנהגותי, טיפול בעזרת בעלי חיים וכדומה. אחת השיטות שהוכחו כיעילות ביותר לטיפול בקשיי ויסות היא שיטת טומטיס הנשענת על אימוני הקשבה בעזרת גירוי צלילי. שיטת טומטיס כוללת טכנולוגיה מתקדמת ומשפרת משמעותית הסתגלות חברתית ותקשורת בין אישית. כמו כן, משפיעה השיטה על איכות הזיכרון, הקשב, המיקוד והתמדה.

לפרטים נוספים מיחידת הפסיכולוגיה הארצית במשרד הבריאות

ויסות רגשי: מאפיינים וטיפול ממוקד שיפור ויסות רגשי בשיטת טומטיס
סיפורים אישיים:

כאשר כל החושים פועלים בהרמוניה זה עם זה ומאפשרים תגובה מתאימה של האדם על גירויים שונים, מתקיים באופן טבעי ויסות חושי תקין. אנשים בעלי ויסות חושי תקין מקבלים תמונה מלאה על המציאות ופועלים בה באופן טבעי ונורמטיבי.

מלא פרטים כאן בכדי שנוכל ליצור איתך קשר