"לילד שלי יש קוצים בישבן, הוא שובב, תזזיתי וחסר מנוחה, אבל נבון, מוכשר וטוב לב. בגילו הייתי כמוהו בדיוק. האם ישנה סבירות שהוא היפראקטיבי?", "הבת שלי חולמנית, מופנמת, נוטה לאבד את חוט המחשבה ועושה טעויות טיפשיות במבחנים ובשיעורי הבית. האם ייתכן שיש לה הפרעת קשב?" שאלות מסוג זה מקננות בלבם של הורים רבים.

אז מהן בעצם הפרעות קשב וריכוז אצל ילדים?

עם התפתחות הטכנולוגיה וההבנה של הפרעות קשב וריכוז, נוצרה הזדמנות לטפל בהן בשיטות שלא כוללות תרופות שגורמות ללא מעט נזקים. שיטות לטיפול בהפרעות קשב וריכוז יעילות במיוחד בשלבי התפתחות קוגניטיבית שונים – כמו בקרב תינוקות, מה שיכול למנוע אותן ולאפשר לילדכם לחוות חיים מלאים עם פחות אתגרים.

הפרעות קשב וריכוז אצל ילדים עלולים לא רק להפסיד חומר לימודי חשוב אלא להיקלע לסיטואציות שבהן יחושו מנודים ולא רצויים. חשוב לדעת, כי הפרעות קשב וריכוז אצל ילדים הן מסוג הלקויות שניתנות לאבחון ולטיפול.

כיצד מזהים הפרעות קשב וריכוז אצל ילדים? מה כולל אבחון קשב וריכוז וכיצד מטפלים בהפרעה הזו? מבית חברת טומטיס לקשב, למידה ותקשורת מסבירים שהפרעת קשב הנה הפרעה נוירו- התפתחותית שכיחה, ולפי הערכות אנשי חקר ומדע, סובלים ממנה כ- 7% עד 10% מקרב האוכלוסייה.

תסמיני הפרעת קשב וריכוז בילדים ע"פ ה DSM

בעבר התייחסו אנשי המקצוע להפרעות קשב וריכוז אצל ילדים כאל תופעה שחולפת מאליה בגיל ההתבגרות, אולם ההבנה כיום היא שההפרעה עשויה לשנות את תצורתה וביטוייה אך היא איננה דועכת ונעלמת בגיל מסוים. על פי ה- DSM (ספר האבחנות הפסיכיאטריות האמריקאי) הפרעת הקשב נחלקת לשתי קטגוריות עיקריות של חוסר קשב וריכוז והתנהגות היפראקטיבית ואימפולסיבית.

תסמיני חוסר הקשב כוללים ביצוע שגיאות טיפשיות לעתים קרובות ואי שימת לב לפרטים, קושי בהחזקת קשב ומעקב אחרי הוראות לאורך זמן, קושי בסדר ובארגון, הימנעות ממטלות ומשימות הכרוכות במאמץ מנטלי מתמשך, הסחת דעת בקלות ונטייה לשכחנות ואיבוד חפצים. תסמיני היפראקטיביות ואימפולסיביות כוללים חוסר מנוחה, אי שקט מוטורי, חוסר יכולת להמתין בתור ולדחות סיפוקים, התפרצות לתוך שיחות, הצקה לילדים אחרים, דיבור אינטנסיבי ועוד.

אבחון הפרעת קשב וריכוז אצל ילדים

בהעדר אבחון, מורים עלולים לייחס את הסיבה להתנהגות הלא מרוכזת והלא ממוקדת של ילדים, לאיטיותם ולקשיים נוספים ל"התנהגות מוזרה" ולא נורמטיבית, לא ראויה ולא רצויה. כתוצאה ממנה הם עלולים להינזף ואף להיענש. בעיקר מוּעדים לכך כאלו שלבד מההפרעה הם לוקים גם בהיפר-אקטיביות, המזוהה לא כסוג של הפרעה אלא כהפרת משמעת.

הפרעות קשב וריכוז אצל ילדים ניתנות לאבחון. לצורך האבחון נשאלים המחנך ואף ההורים על אודות מאפייני התנהגות של הילד, כדי לקבל תמונה מקיפה יותר על התנהגותו ולברר האם היא תומכת בממצאים העולים מהאבחון. איתור וזיהוי קיומה של הפרעת קשב וריכוז באמצעות אבחון המגלה את מאפייניה מאפשר לקבוע מתווה טיפולי יעיל.

במקרה של חשד להפרעת קשב אצל ילדים יש לגשת לרופא הילדים, והוא מפנה את הילד לאבחון אצל פסיכיאטר ילדים ונוער, נירולוג ילדים או רופא ילדים המתמחה בהתפתחות הילד. אבחון הפרעות קשב וריכוז אצל ילדים מורכב בדיקות קליניות גופניות ונירולוגיות של רופאים, מילוי שאלונים על ידי המורים, הגננות ואו ההורים, ראיון עם הילד וההורים, מבחנים קוגניטיביים וממוחשבים, תצפיות על הילד וכן הלאה.

כמו כן, חשוב לערוך אבחנה המבדלת על מנת לוודא שלא מדובר במצבים רפואיים אשר חולקים תסמינים משותפים (כמו לדוגמה הפרעות בראייה, שמיעה לקויה, הפרעות שינה, ליקויי למידה, בעיות בוויסות החושי ואו הרגשי וכיוצא בזה).

הפרעות קשב וריכוז בילדים היא תופעה שהיא גנטית-מוּלדת או שהיא נובעת מנסיבות ומסיבות סביבתיות. כמובן ייתכן קשר בין השניים. חשוב לציין, כי ניתן לתפקד גם כאנשים בוגרים חרף הפרעת הקשב. רבים בוחרים במקצוע, שבו אין בהכרח חשיבות לכישורים וליכולות אשר הפרעת הקשב מונעת הבאתם לכלל ביטוי ולרתימתם לטובת האדם הלוקה בהפרעה.

טיפול בהפרעות קשב וריכוז בילדים בשיטת טומטיס

הפרעות קשב וריכוז אצל ילדים המאובחנות בגיל מוקדם ומטופלות במגוון אמצעים ודרכים כדוגמת שיטת טומאטיס, מאפשרות להתגבר עליהן. השיטה משפרת את התפקוד ע"י שימוש בגירוי צלילי - בשונה משימוש בתרופות. שיטה זו מתבססת על ההבנה שמתקיימת התאמה בין האופן בו אנו מתפקדים לבין האופן שבו אנו מקשיבים.

גם סטודנטים העומדים בפני בחינות יכולים לגשת לאבחון, אשר במידה ממצאיו מעלים קיומה של הפרעת קשב וריכוז הם זוכים להקלות טכניות בדרכי היבחנות המאפשרות להם להצליח בבחינות וכתוצאה מכך להתקדם בלימודים ולסיים אותם כנדרש.

תופעת הפרעות קשב וריכוז אצל ילדים מאפשרת ואף מחייבת להידרש אל תפקיד הוריהם של הילדים הלוקים בהפרעה זו. לתמיכתם ולעידודם את הילדים להתקדם ולהצליח ישנה חשיבות עצומה לא רק בשיפור מצבם הלימודי אלא לשדרוג מעמדם החברתי ולתפיסתם את עצמם כילדים וכנערים שווי מעמד וזכויות למי שאינם לוקים בהפרעה זו. שיתוף פעולה עם המאבחן ועם המורים והמחנכים במסגרת הלימודית חיוני וחשוב מאין כמוהו.

ברשימת הטיפול להפרעות קשב וריכוז אצל ילדים נמנית גם שיטת טומאטיס, (אשר גם מטפלת בפן הרגשי-התנהגותי ועד להוראה מתקנת) העושה שימוש באימוני הקשבה בעזרת גירוי צלילי במכשירים מתקדמים ביותר ששמם: SOLISTEN® FORBRAIN®.

השיטה הנחשבת לאחת מהשיטות היעילות ביותר עבור מכלול רחב של הפרעות תקשורת שונות ומיושמת בכול רחבי העולם.

במידה ואתם או הקרובים אליכם נאלצתם להתמודד עם הפרעות קשב וריכוז וטיפול תרופתי לא סייע לכם, ייתכן מאד ששיטת טומטיס תוכל להיטיב עימכם . יש לציין שהשיטה כוללת בין היתר גם אבחון ייחודי - זו אחת הסיבות להצלחתה הרבה.

לסיכום

הפרעות קשב וריכוז אצל ילדים עשויה להיות השפעה עמוקה על התפקוד הכללי שלהם. הכרה מוקדמת בכך, כמו גם התערבות מתאימה הן חיוניות כדי לסייע לילדים עם הפרעות קשב לפתח את הכישורים הדרושים להם כדי להצליח מבחינה חברתית ולימודית כאחד. אנו נשמח מאד להעניק לכם את הסיוע המקצועי ביותר באמצעות שיטת טומטיס הייחודית, ומזמינים אתכם ליצור עימנו קשר עוד היום.

 

הפרעות קשב וריכוז אצל ילדים – אבחון ומענה טיפולי יעיל הפרעות קשב וריכוז אצל ילדים

חשדתם שלילד יש הפרעת הקשב והחלטתם להכיר את הנושא מקרוב, ועל פי סימני הזיהוי של ההפרעה מתחזקת בכם התחושה שהחשד אכן מוצדק. השלב הבא הוא לפנות עם הילד לאבחון קשב וריכוז כדי לשלול או לאשש את החשד. 

מלא פרטים כאן בכדי שנוכל ליצור איתך קשר